Bağcılıkla Mücadelede İHA Kullanımının Avantajları

Bağcılıkla Mücadelede İHA Kullanımının Avantajları

Salkım güvesi (Lobesia botrana)

Kimyasal mücadele

Salkım güvesi ilaçlama zamanının saptanmasında eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar toplamı, yumurta açılımının takibi, alacakaranlık sıcaklıkları ve fenolojik dönemler gibi kriterlerden yararlanılmaktadır. Ege Bölgesi’nde maksimum kelebek uçuşları ile ilk larva çıkışları arasındaki süre 1. döl için yörelere göre minimum 1, maksimum 35 gün olarak ortaya konmuştur. İkinci dölde maksimum kelebek uçuşları ile ilk larva çıkışı minimum aynı gün olabilmekte, aradaki süre maksimum 23 güne kadar çıkabilmektedir. Üçüncü dölde ise maksimum kelebek uçuşlarından minimum 19 gün önce ve maksimum 14 gün sonra ilk larva çıkışı gerçekleşebilmektedir. İlaçlamalara karar verilirken yalnız 1. dölde akşamüstü sıcaklıklarının, hem 1. hem de 2. ve 3. döllerde maksimum uçuşlar, etkili sıcaklıklar toplamı ve fenoloji takibinin yanı sıra yumurta kontrollerine göre ilk larva çıkışlarının da göz önünde bulundurulması gereklidir. Orta Anadolu Bölgesi’nde zararlının 2 döl verdiği saptandığından 2 ilaçlama yeterlidir. Birinci döl için maksimum uçuştan 5-6 gün sonra, 2. döl için maksimum uçuştan hemen sonraki gün ilaçlama yapılmalıdır. Akdeniz Bölgesi’nde Salkım güvesi 3 döl vermektedir. Birinci dölde bağın fenolojisini, etkili sıcaklıklar toplamını, bu bölgedeki kelebek uçuşlarını ve alacakaranlık sıcaklığının 14 o C’yi aştığı günleri takip ederek bir ilaçlama yapılabilir. İkinci ve 3. döllere karşı maksimum uçuşlar, etkili sıcaklıklar toplamı, bağın fenolojisi ve yumurta açılımı takip edilerek ilaçlamalar yapılır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Salkım güvesi 3 döl vermektedir. Birinci döle karşı bağın fenolojisini, bu bölgedeki maksimum kelebek uçuşlarını, etkili sıcaklıklar toplamını, alacakaranlık sıcaklığının 14 o C’yi aştığı günleri ve yumurta açılımını takip ederek bir ilaçlama yapılabilir. İkinci ve 3. döllere karşı maksimum uçuşlardan 5-6 gün sonra larva çıkışıyla birlikte yapılacak iki uygulama yeterlidir. Zararlının ekonomik zarar eşiği olan bulaşma oranı %1 olarak saptandığında ilaçlamaya karar verilir.

Bağ küllemesi Erysiphe(  Uncinula) necator )

üzüm, meyve, yaprak dolması, çekirdeksiz meyve içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kimyasal mücadele

  1. İlk İlaçlama: Sürgünler 25-30 cm uzunluğa ulaştığında (G devresi),

  2. İkinci İlaçlama: Çiçeklenme öncesi çiçek tomurcukları ayrıldığında (H devresi),

  3. Üçüncü İlaçlama: Çiçek taç yaprakları dökülüp, koruklar küçük saçma tanesi büyüklüğüne ulaştığında (J devresi),

  4. Diğer İlaçlamalar: Kullanılacak ilacın etki süresi, meteorolojik faktörler ve hastalığın seyri göz önünde bulundurularak, tanelerin ben düşme zamanına kadar (L-M devresi) devam edilmelidir. 

Bağ Mildiyösü (Plasmopara viticola)

küf, dış mekan, bitki patolojisi, bitki içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kimyasal Mücadele

Tahmin-uyarı sisteminin uygulanmadığı yerlerde:

  1. İlk İlaçlama: Sürgün boyu 25-30 cm uzunluğa ulaştığında yapılmalıdır.

  2. Diğer İlaçlamalar: İlk ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilmelidir. Son ilaçlamadan hasat öncesine kadar geçen süreye dikkat edilmelidir.

Tahmin-uyarı sisteminin uygulandığı yörelerde:

Tahmin-uyarı sisteminin kullanıldığı bölgelerde, elektronik tahmin-uyarı cihazlarından alınan verilere göre ilaçlamalar yapılmalıdır.

baibars CT33s ve baibars CT50s ile Yapılan Mücadelede Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Fizyolojik Özelliklere Dikkat: Uygulama yapılmadan önce hastalığın ve zararlının fizyolojisi göz önünde bulundurulmalı, doğru zamanda uygulama yapılmalıdır.

  2. Uygulama Zamanı: Uygulama, gece veya sabahın serin saatlerinde yapılmalıdır.

  3. Rüzgârsız Hava: Uygulama rüzgârsız havada yapılmalıdır.

  4. Arazi Koşullarına Göre Haritalama: Uygulama alanı, arazi koşulları dikkate alınarak haritalanmalıdır.

  5. Pestisit Kalibrasyonu: Kullanılan pestisitlere göre uygun kalibrasyon ve parametreler ayarlanmalıdır. Ayrıca, bağ bahçesinin sıra üzeri ve sıra arası mesafeleri göz önünde bulundurularak iş genişliği hesaplanmalıdır.

baibars CT33s

  • Yükseklik (İrtifa): Bitki üzerinden 2,5 - 3,0 metre
  • İş Genişliği: 6,0 metre
  • İHA Hızı: Ortalama 5 m/s
  • Dekara Karışımlı Sıvı: 4-6 litre

baibars CT50s

  • Yükseklik (İrtifa): 3,5 - 4,0 metre
  • İş Genişliği: 7,0 metre
  • İHA Hızı: Ortalama 6 m/s
  • Dekara Karışımlı Sıvı: 4-6 litre

Not: Birden fazla pestisit kullanılıyorsa, önce kavanoz testiyle ön karışım yapılmalıdır.

Pil Seviyesi: Uygulama sırasında, İHA'nın pil seviyesi %25'e düştüğünde, İHA güvenliği ve pil sağlığı için kalkış noktasına geri çağırılmalıdır.

Sonuç

Bağda İHA ile yapılan uygulamalarda %100 istenilen sonuç elde edilmektedir. Ayrıca, bu yöntem uygulama kolaylığı sağlar ve komojen dağılım ile verim kaybını önler.