Ayçiçeğinde Bozkurt (Agrotis ipsilon)
Kimyasal mücadele
Yüzey İlaçlaması: Sıraya ekim yapılan yerlerde 10 ayrı yerde 3’er m’lik sıralar üzerinde en az iki yenik bitkinin bulunduğu tarlalarda kimyasal mücadele yapılır. Geniş alanlarda kepekli yem uygulamasının zorluğu nedeni ile bu yöntem uygulanır. Ayçiçeği çıkışından sonra 2-4 yapraklı olduğu dönemde, bitkilerin bozkurt larvası tarafından kesilip, kesilmediği saptanmalı ve 3 metrelik sıra üzerinde en az iki kesik bitkiye rastlandığında veya m²’de toprakta en az bir larva bulunduğunda ilaçlamaya geçilmelidir.
Uygulama yağış tahminin olduğu yağıştan 3 saat önce yapılmalı ya da uygulamaya yapıldıktan 3 saat sonra 1 saate yakın sulama yapılmalı.
Ayçiçeğinde Yeşilkurt [Helicoverpa armigera]
Kimyasal mücadele
Mücadele zamanının ve ilk ergin çıkışının belirlenebilmesi için, nisan sonu- mayıs başından itibaren 2 adet feromon tuzak/ha alana, hakim rüzgar yönünde, tuzaklardan biri tarla merkezine, diğeri ise tarla kenarına gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Feromon değişimi 4-6 haftada bir yapılmalıdır. Tuzaklar ilk ergin yakalanana kadar haftada iki üç kez, ilk ergin yakalandıktan sonra haftada bir kontrol edilmelidir. İlk ergin görüldükten 5-10 gün sonra, 100 bitki kontrol edilerek yumurtadan çıkan larva yoğunluğu belirlenir. Kontroller sonucunda, 100 bitkinin 5’inde birinci dönem larva ya da ilk zarar belirtileri görüldüğünde kimyasal mücadeleye karar verilir. Zararlının diğer dölleri için popülasyon ve zarar belirtileri kontrol edilerek mücadele yönlendirilir
Ayçiçeği Tarlalarındaki Zararlı Yabancı Otlar
Kültürel önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda, çıkış öncesi veya çıkış sonrası yabancı ot ilaçları kullanılabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Kullanılan Drone Parametreleri:
İlaç Normları: